Ciasta i desery

Przepisy na każdą okazję.

Ciasta i desery

Postprzez Kaela Mensha » 19 maja 2009, 09:05

Jak wskazuje temat, przepisy na ciasta, desery i inne słodkości.
Dzisiaj podam dwa przepisy.
Tiramisu
Składniki:
- 30 dag podłóżnych biszkoptów,
- 2 serki mascarpone,
- 4 jajka,
- 4-5 łyżek cukru,
- 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 50 ml alkoholu likieru amaretto (migdałowy),
- 2 łyżki ciemnego kakao.
Jak przyrządzić?
w miseczce kawę zalej 2 szklankami gorącej wody, dodaj alkohol i ostudź.
Oddziel białka od żółtek, do żółtek dodaj 3/4 cukru i ucieraj, dodaj serek mascarpone
i najpierw wymieszaj łyżką a potem mikserem, ubij pianę z białek z resztą cukru,
połącz z masą serową.
Bierz po biszkopcie zanurzaj w kawie z alkoholem i układaj w formie pierwszą warstwę,
pokryj warstwę biszkoptów kremem, posyp kakao, następnie wyłóż drugą warstwę biszkoptów
pokryj resztą kremu i wstaw deser do lodówki na ok. 5 godzin a najlepiej na całą
noc. Dopiero przed podaniem posyp tiramisu kakao.
Smacznego!
***
Blok
Składniki: 1 i 3/4 szklanki mleka, 1 kostka masła (może być margaryna np. Palma),
1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 1 opakowanie cukru waniliowego i 1 paczka mleka
w proszku (nie może być granulowane).
Przygotowanie: Do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier, kakao, cukier waniliowy.
Składniki zagotować. Odstawić na 2 lub 3.min. Powoli mieszając, wsypać mleko w proszku.
Jeśli zrobią się grudki można to trochę potraktować mikserem, by masa była idealnie
gładka. Do masy można dodać pokruszone herbatniki, płatki kukurydziane, rodzynki,
orzechy. (Ja od siebie polecam płatki kukurydziane, smakuje to znakomicie).
Foremkę do pieczenia ciasta wyłożyć folią spożywczą, przełożyć do niej masę. Wstawić
do lodówki na conajmniej 8 godzin. Po schłodzeniu kroić w plastry.
Smacznego!
Kaela Mensha
 

Re: Ciasta i desery

Postprzez Aratanooniel » 08 sie 2009, 20:32

Więc ja dla Pusi, bo prosi xD Tylko się nie otruj! Patrz na napisy na opakowaniach!

Nielusiowe Ciasto Tęcza

Bardzo proste, szczególnie dla ludzi, którzy może i nie mają dużych zdolności, ale są cierpliwi i wytrwali. Nadaje się na upalne dni jest orzeźwiające, może być też prezentem urodzinowym ;)
Potrzebujemy co następuje:
- Tortownicy (ja mam jakieś 24 - 25 cm średnicy)
- Biszkoptu (pieczemy w tej tortownicy wg przepisu, jeśli urośnie zbyt duży ścinamy górę, zostawiamy spód, jeśli pieczenie biszkoptu nas przerasta ? udajemy się do sklepu i kupujemy gotowy spód do tortów)
- 3 galaretek w różnych kolorach (np. wiśniowa, brzoskwiniowa i agrestowa, ale to już co kto lubi ;))
- 3 serków homogenizowanych waniliowych lub śmietankowych (takich po ok. 130 gram)

Przygotowujemy biszkopt (pieczemy, bądź kupujemy), jeśli piekliśmy zostawiamy go w tortownicy, jeśli kupowaliśmy wkładamy go. W międzyczasie gotujemy pierwszą galaretkę, bierzemy trochę mniej wody niż podano na opakowaniu. Jeśli podają 500 ml, bierzemy jakieś 400-450. Galaretkę zostawiamy w spokoju do ostygnięcia najlepiej w tym garnku w którym gotowaliśmy wodę. Można udać się ku swoim obowiązkom domowym. Jak przestygnie można wstawić do lodówki. Ten krok wymaga jednak czujnej obserwacji. Gdy galaretka nam już trochę stężeje, pakujemy do niej półtora serka. Mieszamy na jednolitą masę. Można mikserem. Gdy uznamy, że masa jest już całkowicie jednolita, umieszczamy ją na naszym biszkoptowym spodzie. Wstawiamy tortownicę do lodówki. Gotujemy wodę na drugą galaretkę. Powtarzamy czynności. Różnica pojawia się przy trzeciej galaretce ? można przytrzymać ją trochę dłużej, by bardziej stężała. Tą wylewamy ?czystą? czyli bez serka na samą górę tortu. Całość trzymamy kilka godzin w lodówce by zdążyło stężeć.

Mam nadzieję, że ktoś się skusi. To jest jedno z moich ulubionych ciast, jednak nie zawsze mam czas i chęci by go robić... Na koniec kilka uwag:
- Gdy galaretka za bardzo stężeje, możemy ją troszkę podgrzać (ale nie gotować!).
- Jeśli mamy wyjątkowo wysoką tortownicę, możemy zrobić więcej kolorów, pamiętając, że na jeden kolor przypada 1,5 serka i jedna galaretka ma być ?czysta?.

Niel życzy smacznego! :D
Tak, ten przepis jest pisany z głowy i pewnie nie jest zbyt poprawny gramatycznie xD
Z mądrości moderatorskich: Oczywiste oczywistości nie istnieją. Zrób facepalm i ruszaj dalej.
Nielusiowe tworki|Nielusiowa zupka|Niela czyta Puella bella
Akcja KDT
Obrazek
Aratanooniel
Moderator
Moderator
Imperator ExLibris
Imperator ExLibris
 
Posty: 523
Dołączył(a): 01 maja 2009, 13:58
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Ciasta i desery

Postprzez Aratanooniel » 11 sie 2009, 21:29

Przepraszam, że tak dwa posty jeden pod drugim, ale nikt jakoś nie chce się dzielić przepisami, a jeśli edytuję poprzedni post, nikt nie zauważy przepisu na biedronkę :D Mam nadzieję, ze nikt mnie nie skróci o głowę ;)

Biedronka!

Potrzebujemy:
6 jajek
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
2 łyżki stołowe kakao
Galaretka wiśniowa/ truskawkowa, albo jakąś inna czerwona.
Masa budyniowa (według własnego przepisu, chyba, ze ktoś nie posiada, może uderzyć do mnie na Pm)
Opcjonalnie truskawki

Przygotowanie:
Białka bijemy dotąd aż nam nie wypadają z garnka. Dodajemy powoli cukier ciągle bijąc. Potem dodajemy po jednym żółtku. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Po dodaniu mąki nie bijemy a mieszamy. Przed dodaniem upewniamy się czy cukier się nam rozpuścił. Gotowe ciasto przelewamy do brytfanki i pieczemy około pół godziny. Po tym czasie, wyciągamy ciasto (uwaga parzy :P), bierzemy w miarę długi, dobry nóż i kroimy je na dwie części. W jednej części, tej która będzie ?górą? wycinamy literatką dziurki, tylko ostrożnie bo te kółka się jeszcze przydadzą. Na spodnią część wkładamy masę budyniową, przykrywamy plackiem z dziurami. Zalewamy całość galaretką. Gdy stężeje bierzemy kółka z ciasta i układamy je w dziurkach.
Jeśli mamy truskawki, możemy wsadzić połówki w dziurki przed zalaniem galaretką.
Smacznego! :D


EDIT:

Usta Adama:


Potrzebujemy:
Około 30 dag okrągłych biszkoptów.
Powidła śliwkowe
1 margaryna
0,5 szklanki cukru
Ciasto:
3 łyżki kakao
5 łyżek wody
6 jajek
1,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 budyń
1,5 litra mleka
6 łyżek cukru
3 żółtka
Łyżka mąki
Kostka margaryny

Polewa (opcjonalnie, można zrobić z tak zwaną ?kupną?)
0,5 margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
5 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżka żelatyny

Przygotowanie:
Ciasto:
Biszkopty smarujemy powidłami, łączymy ze sobą, układamy na blasze rzędami. Margarynę, cukier, kakao i wodę wkładamy do garnka i gotujemy jakieś 5 minut. Studzimy dodajemy jajko, 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy i mieszamy z ciastem. Zalewamy biszkopty i pieczemy ok. 35 minut.
Krem:
Budyń, cukier, żółtka, mąkę rozcieramy w garnku i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy aż zgęstnieje. Gdy przestygnie ucieramy z margaryną.
Polewa: (jak ktoś kupił opuszcza tą część)
Margarynę, cukier, kakao, śmietanę zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkacg gorącej wody i dodajemy do polewy.

Ostudzone ciasto smarujemy kremem i polewamy polewą.

Gdy będziemy kroić, to przekrojone biszkopty będą właśnie ustami ;)
Z mądrości moderatorskich: Oczywiste oczywistości nie istnieją. Zrób facepalm i ruszaj dalej.
Nielusiowe tworki|Nielusiowa zupka|Niela czyta Puella bella
Akcja KDT
Obrazek
Aratanooniel
Moderator
Moderator
Imperator ExLibris
Imperator ExLibris
 
Posty: 523
Dołączył(a): 01 maja 2009, 13:58
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Ciasta i desery

Postprzez Puchacz » 12 sie 2009, 18:40

Dla Nielusi. Jak znajdę ten prawdziwy, puchaczowy przepis to dodam wariant drugi. To ulepszona (przeze mnie) wersja Murzynka mojej mamci.

MURZYNEK
wariant pierwszy


Składniki: kostka masła (Kasia), 4 łyżki kakao, 1,5 szklanki cukru, 4 łyżki mleka, 4 jajka, 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Rozpuścić masło w garnku, następnie dodać kakao, cukier i mleko. Gdy będzie wymieszane należy całość ostudzić. Kolejno dodać żółtka, ubitą pianę z białek, proszek do pieczenia i mąkę (przesianą). Wymieszać wszystko dokładnie.
Można dodać np. rodzynki.

Piec w blaszce wysmarowanej masłem i bułką tartą lub przykrytej papierem do pieczenia
przez ok. 40 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Obrazek

Podążaj za białym królikiem.
Modzi widzą przez peleryny niewidki.


Pusia lubiła swój zielony balonik...!
Avatar użytkownika
Puchacz
Moderator
Moderator
Imperator ExLibris
Imperator ExLibris
 
Posty: 859
Dołączył(a): 11 kwi 2009, 23:05

Re: Ciasta i desery

Postprzez Puchacz » 12 sie 2009, 18:54

To przepis na pierniczki, które (prawie wszystkie) zostały zjedzone przed świętami. Pycha. Są bardzo słodkie, uprzedzam.

Pierniczki

3,25 szklanki mąki
30 dag miodu
10 dag cukru pudru
12 dag masła
1 jajo
2 łyżeczki sody oczyszczonej
60 gram przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao


Miód podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju.
Wałkować posypując mąką. Wykraiwać ciasteczka.
:!: Im będą grubsze, tym wiecej czasu powinny leżakować.
Piec w temperaturze 180*C przez 8-10 minut. Lukrujemy, ozdabiamy w dowolny sposób.
:!: :!: Należy je umieścić w zamkniętym pojemniku, z doświadczenia wiem, że lepiej na kłódkę. Są dobre po ok. 2 tygodniach od upieczenia.
Obrazek

Podążaj za białym królikiem.
Modzi widzą przez peleryny niewidki.


Pusia lubiła swój zielony balonik...!
Avatar użytkownika
Puchacz
Moderator
Moderator
Imperator ExLibris
Imperator ExLibris
 
Posty: 859
Dołączył(a): 11 kwi 2009, 23:05

Re: Ciasta i desery

Postprzez morgan » 30 sie 2009, 18:24

Puś, obiecałaś mi pierniczki! ;D

Ciasteczka (najprostsze na świecie!)

Składniki:
750 g masła (może być nawet palma, gdy trochę masła zabraknie)
1 kg mąki
5 żółtek
330 g cukru pudru

Wszystko włożyć do miski, ugnieść. I to byłaby cała filozofia. Jednak ciastka można zrobić w dwóch smakach.

Dzielimy ugniecione ciasto (może być dość kruche, łamliwe, itd, ale takie właśnie jest najlepsze) na dwie porcje. Do jednej z nich dodajemy 1-2 łyżki stołowe kakao (czyli tyle, na ile chcemy, by kakaowe było) - obojętnie, czy gorzkie, czy też słodkie. Jak kto lubi :>
Obie części wałkujemy tak, aby ciasto było dość grube, ponieważ - jak już mówiłam - jest łamliwe.
I znowu mamy dwie drogi:
a) łączymy po kawałku ciasta białego z czarnym, żeby wyszło dwukolorowe;
b) foremkami wycinamy kształty w białym i czarnym cieście.

Pieczemy ok 10-15 minut w piekarniku przy temperaturze 175 stopni C. Proponuję kawałki ułożyć w sporej odległości od siebie, bo rosną dość spore. Plus, wygodnie jest piec ciasteczka na papierze, by później nie przyklejały się do blachy. Można go użyć wiele razy i nic się nie stanie.

No, to tyle. Życzę smacznego.

Ps. Mówiłam, że proste!
Gadające głowy
Zanim dodacie temat, przeczytajcie: slash i f-f.
Avatar użytkownika
morgan
Imperator ExLibris
Imperator ExLibris
 
Posty: 396
Dołączył(a): 12 maja 2009, 22:59
Lokalizacja: z podświadomości

Re: Ciasta i desery

Postprzez Iliana » 19 paź 2009, 19:34

Babka metrowa

Ciasto: - 6 jaj
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki przegotowanej, chłodnej wody
- 1/2 szklanki oleju

Jaja ubić na sztywno z cukrem, dodając (po troszkę) wodę, mąkę, olej i proszek do pieczenia. Przygotować 2 jednakowe, podłużne blaszki, ciasto podzielić na połowę, do jednej dodać 2 łyżeczki kakao ? upiec. Po wystygnięciu kroić na kromki, smarować masą i ?sklejać? na przemian ciasto jasne i ciemne. Polać polewą czekoladową, a przed podaniem kroić ukośnie.

Masa: - 1/2 litra mleka
- 1 kostka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- olejek cytrynowy/pomarańczowy

Z pół litra mleka odlać połowę, resztę zagotować dodając szklankę cukru. Na gotujące się mleko wlać poprzednio odlaną część z rozrobioną w nim mąką i zagotować na ?budyń?. Masło utrzeć w makutrze, dodając po łyżeczce przestudzonej masy.

Rafaello

1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
1 kostka masła
2 szklanki mleka w proszku
10 dkg kokosu
wafel (taki co jest go sześć czy pięć kwadratów w opakowaniu i przeważnie się go smaruje masą w środku)

Cukier, wodę i masło zagoować, następnie wystudzić i dodać mleko, kokos i bardzo mocno pokruszony wafel (nie cały... Tak, żeby było gęsto)
Następnie usofmować małe kulki i obtoczyć je w kokosie. Postawić w zimnym miejscu i kiedy stwardnieją zjeść ze smakiem.
Obrazek
Avatar użytkownika
Iliana
Imperator ExLibris
Imperator ExLibris
 
Posty: 219
Dołączył(a): 22 sie 2009, 23:20

Re: Ciasta i desery

Postprzez Atma » 21 kwi 2010, 17:23

Magdalenki

20 dag masła
20 dag cukru
3 jajka
10 dag mąki
10 dag mąki ziemniaczanej
1/2 proszku do pieczenia

czekolada ( jak ktoś chce)

Przyrządzić ze składników ciasto ucierane, dodać posiekaną czekoladę, przelać do foremek, piec 25 minut w tem. 190 stopni.

Zjeść ze smakiem.
Dusza świata
Atma
Imperator ExLibris
Imperator ExLibris
 
Posty: 223
Dołączył(a): 11 mar 2009, 21:38

Re: Ciasta i desery

Postprzez Noire_mort » 07 maja 2010, 20:55

ANDRUT - przekładaniec

Jest przepisu mojej mamy, a do tego najlepszy jaki jadłam.

Składniki:

* wafle andruty (te duże i najlepiej kupić dwie paczki, bo czasem się coś połamiei klops)
* 1 kostka margaryny (najlepiej Kasi)
* 3 łyżeczki prawdziwego kakao
* pół opakowania mleka w proszku
* pół szklanki przegotowanej wody
* 1 szklanka zwykłego cukru
* 2 pokruszone wafle (najdrobniej jak się da, ale nie na pyłek - najlepiej robić to jakąś ubijaczką w garnku czy dużej misce)
* wiórki kokosowe (nie musicie wsypywać ich później wszystkich, zobaczycie czy masa jest gęsta czy nie)
* rodzynki ( te drobne, a nie wielkie)


Wykonanie:


*Przygotować sobie stanowisko z waflami do smarowania masą, bo ta szybko gęstnieje i trzeba nakładać kiedy się da. Super gęstej też nie nakładamy tylko dodajemy troszkę wody.

Zagotować wodę (te pół szklanki) z cukrem w garnku.
Cukier ma się rozpuścić.
Dodać margaryny.
Też ma się rozpuścić.
Odstawić z ognia.
dodać pozostałe składniki.
Mieszać wszystko mikserem.
Jeśli gęstnieje można wlać nieco przegotowanej wody, ale tylko odrobinę.
Nałożyć na wafel przełożyć drugim ponownie posmarować itd
Zawinąć w folię kuchenną i na noc zostawić przyciśnięte równomiernie po całości czymś ciężkim. Np. książkami.

Przygotowanie trwa ok.30 minut tylko długo się czeka na zjedzenie. <pow>
London Bridge Is Falling Down, My Fair Lady!
Avatar użytkownika
Noire_mort
Imperator ExLibris
Imperator ExLibris
 
Posty: 170
Dołączył(a): 08 wrz 2009, 22:09

Re: Ciasta i desery

Postprzez krok57 » 08 sie 2010, 17:50

3-BIT

Składniki:
.3 x krakersy /duże/
.1L mleka
.1 puszka mleka skondensowanego
.1/2 szklanki cukru
.1 szklanka mąki
.1 żółtko
.1 budyń waniliowy
.cukier waniliowy
.1 kostka masła
.10 dkg płatków migdałowych
.1/2L śmietany 30%
.3x śmietana fix
.gorzka czekolada

Sposób przygotowania:
Z 1L mleka odlać szklankę i rozpuścić w niej budyń, mąkę,
żółtko.
Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać budyń z mąką i
żółtkiem-zagotować.
Do ciepłej ale nie gorącej masy dodać kostkę masła,
rozmiksować i ciepłym smarować I-szą warstwę krakersów,
następnie położyć II warstwę krakersów i posmarować karmelem z
mleka skondensowanego.
Na III warstwę krakersów położyć ubitą śmietanę z śmietaną fix i
cukrem waniliowym.
Całość posypać płatkami migdałowymi podrumienionymi na suchej
patelni, na koniec
wiórki gorzkiej czekolady -> do lodówki -> ...i WCINANIE ;)


SMACZNEGO.!.!.!.
krok57
 
Posty: 3
Dołączył(a): 11 maja 2010, 12:16

Re: Ciasta i desery

Postprzez Robin » 25 sie 2010, 07:45

Ciastko karmel czekooolada! aż ślinka cieknie na takie łakocie Pozdrawiam wszystkich Łakomczuchów z krainy deszczowców Norway
Robin
 
Posty: 1
Dołączył(a): 03 sty 2010, 18:55

Re: Ciasta i desery

Postprzez Morwena » 23 wrz 2013, 21:35

Mnie ostatnio wciągnęło pieczenie słodkości "na szybko" za sprawą Nielowych babeczek.
Szczególnie lubię ciasta moooocno czekoladowe i jak najszybsze w wykonaniu - kto to widział sto lat siedzieć w kuchni!


Na pierwszy rzut moje kryzysowe odkrycie - Brownie ze strony kotlet.tv (którą bardzo, bardzo polecam).

Składniki:
- 3 tabliczki czekolady gorzkiej
- 200 g masła
- 6 dużych jajek
- 1 szklanka mąki pszennej (tj. 170 g)
- 2/3 do 1 szklanki cukru

Wykonanie:
- Roztopić w garnku masło i czekoladę, dokładnie wymieszać.
- Ubić całe jajka z cukrem (ale nie na sztywną pianę).
- Do jaj dodać mąkę i nadal miksować; następnie dodać ciepłą (ale nie gorącą) masę czekoladową. Zmiksować.
- Można wsypać orzechy lub bakalie.
- Ciasto przelać na blachę (najlepiej niezbyt dużą, chyba że chce się mieć cieńsze ciasto) i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
- Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto jest przepyszne, lekko wilgotne, chlesterologenne i super czekoladowe. Słodkie okropnie! Warto wsypać mniej cukru albo zastapić mleczną czekolade tabliczką gorzkiej (a nadal pozostaje słodkie!). Warto.
Zdjęcia i wskazówki: tutaj.
Kobieto, puchu marny, ty jesteś jak zdrowie...
Avatar użytkownika
Morwena
Moderator
Moderator
Imperator ExLibris
Imperator ExLibris
 
Posty: 718
Dołączył(a): 29 cze 2009, 16:15


Powrót do Kuchnia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron