Cukinia - POMOCY

Przepisy na każdą okazję.

Cukinia - POMOCY

Postprzez Tristan » 22 lip 2009, 20:26

Dostałam boską cukinie (właściwie dwie) bez żadnych dopalaczy - wyhodowaną w przydomowym ogródku.
Co można z nią zrobić? Zna ktoś jakiś przepis?
T jak Tristan, T jak terrorysta
Tristan Zabójczy Terrorysta
Za tytuł serdecznie dziękuję Morwenie!
Słowo honoru, że zrobię wszystko by na niego zasłużyć.
Tristan
Administrator
Administrator
Imperator ExLibris
Imperator ExLibris
 
Posty: 711
Dołączył(a): 11 lut 2008, 16:46
Lokalizacja: Warszawa

Re: Cukinia - POMOCY

Postprzez Puchacz » 01 sie 2009, 10:24

Cukinię robiłam tylko "na szybko" - w panierkę i na patelnię. Robi się też z farszem np. mięsem mielonym (w wydrążonym środku). Jako zadeklarowana wegetarianka, nie polecam. Słyszałam, że jest dobra z orzeszkami piniowymi...

EDIT: Dopiero teraz zobaczyłam datę, pewnie już zjadłaś swoją cukinię. Ale mój komentarz nie zaszkodzi, będzie dla pokoleń.
Obrazek

Podążaj za białym królikiem.
Modzi widzą przez peleryny niewidki.


Pusia lubiła swój zielony balonik...!
Avatar użytkownika
Puchacz
Moderator
Moderator
Imperator ExLibris
Imperator ExLibris
 
Posty: 859
Dołączył(a): 11 kwi 2009, 23:05

Re: Cukinia - POMOCY

Postprzez Tristan » 01 sie 2009, 19:27

Dobra, poradziłam sobie i teraz powiem jak to wygląda!
OSTRZEŻENIE: nie dla wegetarian!

Dwie cukinie i 500 g mięsa mielonego. Przyprawy do mielonego fix.
1. Drążymy cukinie - (te pestki potem są pycha więc nie radzę wyjmować!)
- ja podzieliłam na pół wzdłuż i wszerz i najlepiej drążyło się łyżką do herbaty,
- dodajemy do farszu odrobinę wody (mniej niż sugerują w przepisie z tyłu przyprawy Fix - tak ok, 1/3 szklaneczki wody - i zostawiamy na ileś tam czasu (pisze na opakowaniu)
- Wrzucamy na patelnie cebulkę i ją szklimy.
- dowalamy mięso i cukinię (wymieszane razem).
- po usmażeniu ciapiemy to w cukinie (mi się wylewało więc owinęłam to jeszcze folia aluminiową)
- następnie wrzucić do piekarnika - ja używam kombiwaru, a czas w nim spędzony przyszłego posiłku oceniam optycznie, więc nie mam pojęcia w ile trwa. Temperaturę też ustawiam jak mi wypadnie.
- potem dodaję sera na wierzch i na moment wsadzam do mikrofali by się stopił.
- Słyszałam że jest pyszne z sosem pomidorowym, niestety byłam zbyt leniwa by to sprawdzić, ale efekt i tak był bombowy, więc polecam!

Chyba nie jestem dobrym kucharzem a tym bardziej instruktorem, ale jeżeli macie jakieś pytanioa pomocnicze to chętnie udzielę.
T jak Tristan, T jak terrorysta
Tristan Zabójczy Terrorysta
Za tytuł serdecznie dziękuję Morwenie!
Słowo honoru, że zrobię wszystko by na niego zasłużyć.
Tristan
Administrator
Administrator
Imperator ExLibris
Imperator ExLibris
 
Posty: 711
Dołączył(a): 11 lut 2008, 16:46
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Kuchnia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron